Hospital Pantai Melaka

Penyakit..! Penyakit! Macam-macam penyakit sekarang ni ye. Darah tinggi, kencing manis, dan batu karang ialah antara penyakit yang selalu mendampingi orang-orang kita sekarang. Dah jadi biasa di tempat kita ni apabila seseorang tu masuk umur 40-an, beransur-ansurlah penyakit datang. Mula-mula kencing manis. Lepas tu darah tinggi. Kemudian batu karang. Lepas tu, lepas tu seterusnya, makin banyaklah penyakit...

Bila dah kena penyakit ni mulalah susah hati. Apatah lagi jika tak tau sebabnya. Sakit ni kalau dah bercampur dengan susah hati jawabnya semakin menjadilah penyakit tu.

Mak mertua aku baru-baru ni kena penyakit dalam perut. Dah berbulan kena tapi tak tau sebab apa. Klinik dan pergi, ke hospital juga dah pergi, berjampi pun dah berjampi tetapi sakit masih berterusan dan puncanya juga masih samar. Penyakit kalau tak tau sebabnya ni lagi susah hati weh! Kalau tau puncanya senang sikit nak mencari ubat.

Itulah kelemahan Hospital Kerajaaan sekarang ni. Banyak sangat peringkat pemeriksaan untuk mengesan penyakit seseorang. Temu janji pertama, lepas tu tunggu sesebulan. Pergi pula temu janji kedua. Tunggu lagi sebulan. Lepas tu temu janji dan tunggu lagi sedangkan sakit semakin teruk. Silap-silap mati dulu sebelum sempat berubat.

Agaknya banyak sangat kekurangan dan kelemahan hospital kita ni sama ada dari segi peralatan, kaki tangan dan sebagainya hingga lambat sangat begini. Sedangkan orang yang memerlukan rawatan semakin ramai dari hari ke hari.


Oleh kerana kesihan melihat mak menahan sakit dan tak dapat tidur saban hari, akhirnya anak-anak sepakat membawanya ke Hospital Pantai, Melaka. Walaupun berbayar hingga rm700 tetapi sekurang-kurangnya punca penyakit boleh diketahui. Bila dah tau senanglah sikit nak bawa berubat.

Itulah yang peliknya apabila kat hospital swasta ni dalam masa beberapa jam sahaja punca penyakit sudah dapat diketahui. Mungkin ada alat yang canggih sangat kat hospital ni yang tak ada di hospital kerajaan.

Sedih rasanya jika itulah sebabnya. Bukan semua rakyat Malaysia ni mampu membayar sebanyak itu hanya sekadar untuk mengetahui punca penyakit kan? Itu belum buat rawatan lagi yang boleh mencecah puluhan ribu ringgit. Kerajaan patut ambil perhatianlah pasal masalah ni demi kebajikan rakyat Malaysia.

Sebagai ingatan aku dan semua, eloklah kita jaga kesihatan dari awal lagi. Jangan ikut seperti peribahasa "Sudah terhantuk baru nak terngadah". Antara yang baru aku tau kalau tak nak sakit lutut masa tua, eloklah amalkan minum susu tepung berkalsium seawal umur 40-an lagi.

2 ulasan:

  1. salam..

    ye la aok..koi pun heran jugek dgn servis spitol kerajaan nih..

    ape pun koi doakan semuge cepat sembuh la yak..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • Gambar klasik Bandar lama Jerantut. Pemandangan jalan utama bandar lama Jerantut tahun tidak dapat dipastikan jangkaan penulis mungkin sekitar tahun 1970a...
  • Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi kat sini. Cuma hari ni entah kenapa tetiba hati rasa resah & gundah . Tak tahu nak buat apa tu yang updat...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Pemandangan depan rumah Mertua AbgAji di kampung. Takda rezeki balik kali ini semua buah-buahan belum masak lagi. Perdu buluh(baka rebung madu) yang bar...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...