Kelubi Jeruk

Hari ini aku nak cerita sikit macam mana aku buat kelubi jeruk. Kelubi ni aku beli kat gerai orang asli tepi jalan menuju ke Gambang  dari Keratong 3. Asalnya aku nak ratah mentah cicah dgn. garam je tapi tak daya weh!! Pepalih masamnya. Jadi aku buatlah jeruk. Nasib baik abang cu ajar.


Mula-mula aku kupas. Keras kulitnya weh.
Cuba dengan pisau dulu tp. susah, akhirnya aku guna kuku jelah.

Inilah kelubi selepas dikupas.

Hati-hati kalau nak kupas kelubi ni. Nanti jadi macam jari aku.

Hasif tengah toreh isi kelubi tu supaya merasap air jeruk nanti.

Tengok tu. Demam-demampun nak tolong abah buat jeruk kelubi.
Maknya tak bagi tolong, bahaya...Tapi aku suruh juga. Dulu, masa aku sedang-sedang dia ni dah menolong mak ayah menebas. Biarlah dia buat, aku jagalah.  

Lepas basuh, kelubi tu digaul dgn. garam.

Kemudian masukkan kelubi tadi ke dalam molo (bekas plastik).
Curah air sehingga semua kelubi tenggelam.
Tutup molo tu kemudian gonjanglah supaya air garam tu rata.
Biarkan selama sehari (24jam).


Lepas tolong aku. Aku bawa Hasif ke klinik. Tengok tu, demam-demam pun nak main.
Pantang keluar.

Aku cuba bawa ke Klinik 1 Malaysia, Temerloh. 

Esoknya kena buang air garam tu. Isi pula dengan air gula.
Alhamdulillah Hasif dah sihat. Dia tengah bancuh air gula.

Tuang air gula ke dalam molo hingga penuh.

Biarkan sehari dua.

Baru aku cuba tadi.
Sedap tapi rasanya kena tunggu sikit lagi supaya lebih manis.

Ha, ha, ha. Sesiapa yg. nak merasa kelubi jeruk yg. anak aku buat, jemputlah ke rumah ya.
Nanti koi hantarlah sikit kelubi jeruk ni ke rumah abang cu.

9 ulasan:

  1. hehehehe... nok tus air liur nengok klubi mentoh tu weh!

    BalasPadam
  2. sedap weh , isi dalam plastik, sejuk dalam peti ais, buat aiskrim..

    BalasPadam
  3. wei,kecur air liur koi ni!!

    BalasPadam
  4. sedapnye..dh la tgh mengidam nk makan jerukkelubi ni...boleh pos tak?

    BalasPadam
  5. salamm....
    sedapnyerr kelubi jeruk...
    kak selalu gak nampak org asli jual buah kelubi tepi jalan tu kalau nak pegi ke rompin dari keratong tu... keratong tu kampong akak...

    p/s: kak sebenarnya tengah google gambor telur tebu... terjumpa blog ni.. kak mintak izin copy gambar telur tebu ye nak tepek kat blog kak... t.kasih..

    BalasPadam
  6. Tepeklah gambo telur tebu teh akak. Keh suka sangat ande org berminat dgn gambo teh...

    BalasPadam
  7. sy mencari kelubi tanpa jeruk....mcm mana nk dpt nih??...boley tlg poskn??...mengidam buah nih

    BalasPadam
  8. sedapnya...terliur saya la..nk try cari kelubi nie kt mana ye?

    BalasPadam
  9. dekat mana boleh dapatkan buah kelubi ni ye?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • Jalan Jengka ini sering kali berlakunya kemalangan dan tidak kurang sudah banyak meragut nyawa. Kebelakangan ini semakin kerap berlaku kemalangan dilalua...
  • 21 November 2016.....tarikh yang mungkin aku takkan lupakan sampai bila-bila . Tarikh yang sungguh menguji naluri keibuan Memandangkan aku jenis yang ...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...