Rezeki Bulan Puasa


سڤرتي بياساله ستياڤ کالي تيباڽ بولن ڤواسا رامايله يڠ برعزم اونتوق ممبأيقي ديري. اکوڤون ماچم تو جوݢ. باݢيمانڤون ڤد هيمت اکو راماي يڠ برعزم تتاڤي اخيرڽ عزم مريک کنتوءي بݢيتو سهاج. ماچم اکوله، اڤابيلا دکت دڠن بولن ڤواسا، مولاله برعزم نق بروبه اين دان ايت تتاڤي تق سمڤأي سيڤروح بولن ڤواسا، ده جادي ماچم ڤراڠاي لاما باليق.

والاوباݢايماناڤون جاڠن بيمبڠله نية إخلاص کيت تو سبنرڽ تله دنيلاي اوليه الله. جک کيت نية نق بروبه، ان شاءالله سواتو ماس ننتي کيت اکن برجاي. بردعاله برسوڠݢوه-سوڠݢوه.

جاڠن سمڤأي کيت تيدق اد لڠسوڠ نية نق بروبه، روݢي ساڠت کيت ننتي. اد جوݢ اکو جومڤا اورڠ ماچم تو، تق نق لڠسوڠ برعزم والاوڤون تاهو مندا دي بوات تو تق باءيق. اݢقڽ ترتوتوڤ بتول ده ڤينتو هاتيڽ. مينتا جاوهله.

الله ني کن مها مڠتاهوي، مها عاديل، مها ڤموره دان مها مندڠر. ماچم اورڠ اد نية نق ک حاج له. جک تق کسمڤاينڤون کران سبب-سبب يڠ تق داڤت دايلقکن، الله تتڤ باݢي حاج کڤداڽ. هارڤ-هارڤ ماچم تو جوݢله دڠن نية کيت نق بروبه ک اره يڠ درداهي الله تو. جک بنر-بنر إخلاص، ان شاء الله اکن دنيلاي دان کيت داڤت جوݢ ݢنجرنڽ.

دالم باڽق-باڽق عزم اکو تو، اد ساتو عزم يڠ اکو فيکير تله اکو چاڤاي ستاکت اين. عزم تو اياله نق برهنتي مروکوق. سبلوم ڤواسا تاهون 2008، اکو برعزم نق برهنتي مروکوق. لاما ده اکو سدر يڠ مروکوق ني تق اد فاءيده لڠسوڠ. ماله اياڽ ممباذير، ممباوا ڤڽاکيت دان سباݢايڽ سهيڠݢ اد سستڠه ڤنداڤت علماء يڠ مڠاتکن مروکوق ايت حرام دڠن السن سڠاج منچاري بالا. الحمدلله اخيرڽ سمڤأي سکارڠ اکو تق مروکوق لاݢي والاوڤون سباتڠ. مينتا-مينتا اياڽ ککا ل سمڤأي بيلا-بيلا.

اين اکو نق چريتا سيکيت ساتو چريتا اکو دولو-دولو د بولن ڤواسا. اڤابيلا سمڤأي بولن ڤواسا ني ڤستي اکو تريڠت باليق ساتو ڤريستيوا زمان اکو سکوله دهولو. ماس تو اکو بارو سهاج تيبا د رومه ستله دبنرکن باليق ک کامڤوڠ دري اسراما سکوله اکو د ڤادڠ تڠکو. برجالن کاکي دري ستيسين کريتاڤي مراڤوه ک رومه اکو تو اݢق جاوه دان ممنتکن. تکاقکو براس امت کريڠ.

ستيباڽ د رومه اکو تروس ممبري سلام تتاڤي تيادڤون جواڤن. روڤا-روڤاڽ مق ايه اکو تياد د رومه. نصيب باءيقله ڤينتوڽ تق برکونچي. سماس اکو ماسوق ک رومه، اکو ترهيدو باو يڠ امت سداڤ د داڤور. سلڤس ملتقکن بيݢ، اکو تروس ک داڤور اونتوق منچاري باو يڠ سداڤ امت تو. روڤاڽ باو تو داتڠ درڤد سبواه ڤريوق. مق اکو ماسق سوڤ تولڠ هاري ني روڤاڽ.

اکوڤون تروس مڠامبيل ڤيڠݢن دان مڽندوق ناسي د ڤريوق. تنڤا راس اڤا٢ اکو تروسله ماکن ناسي برلأوقکن سوڤ تو دڠن برسليرا سکالي. ستله همڤير هابيس ناسي سڤيڠݢن، باروله اکو تريڠت يڠ هاري ني اکو برڤواسا. ماس تو اکو بلوم مينوم لاݢي. نصيب باءيقله اکو تيڠوق جم سوده همڤير ک ڤوکول 6 ڤتڠ. اکو تاهن جله داهݢ تو هيڠݢ وقتو بربوک.

ايتله نامڽ رزقي د بولن ڤواساکن. ان شاء الله ڤواسا تتڤ صح والاوڤون ده ماکن هيڠݢ کينياڠ ڤد سياڠ هاري. نق بوات ماچم مان, بوکن سڠاج.

2 ulasan:

  1. hehehe... rajin deme buat n3 ni :)
    baguslah...

    BalasPadam
  2. ها ها، ساج ج نق چوبا توليسن جاوي

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • Sakit kepala sememang amat menyakitkan, tambahan jika ketika itu ubat penahan sakit tiada. Mungkin teknik dibawah ini dapat membantu anda untuk mengurangk...
  • Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi kat sini. Cuma hari ni entah kenapa tetiba hati rasa resah & gundah . Tak tahu nak buat apa tu yang updat...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Pemandangan depan rumah Mertua AbgAji di kampung. Takda rezeki balik kali ini semua buah-buahan belum masak lagi. Perdu buluh(baka rebung madu) yang bar...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...