Peh! Saman lagi

 
Weh berapa banyak aku nak kena saman ni. Asyik kena saman je. Polis ni takda kerja lain ke? Kerja lain banyak lagi lah, janganlah nak menyaman orang je kerjanya. Aku baru bulan lepas habis rm300 bayar saman. Itupun masih ada dua lagi saman yang belum dibayar. Dalam rm600 lagi kena keluarkan, barulah beres saman tu. Takkan bagi saman lagi. Berapa banyak aku nak bayar saman ni...

Samannya pula pelik. Tak berjumpa polispun tiba-tiba je surat saman sampai ke rumah. Mana aci macam ni. Habislah duit belanja aku membayar saman je. Dahlah gaji kecil. Memang banganglah. Aku bayar cukai tiap-tiap tahun tau!

Ini dalam satu hari kena dua saman ni apa cerita. Pulak tu setiap saman tak sampaipun selang setengah jam. Patutnya dah saman sekali cukuplah. Takkan saman lagi dalam masa tak sampai pun setengah jam. Polispun tak tau kat mana. Tak sain kertas samanpun. Pakai saman je. Tak berhati perut langsunglah. Samannya pula bukannya sikit-sikit tau. Setiap saman kena rm300. Dah dua saman jadi rm600 lah jawabnya. Ingat sikit ke rm600 tu. Tambah rm600 lagi saman yang belum bayar dulu tu, beribulah aku kena bayar ni. Tokey balakpun bankrap macam ni.

Tempat kena saman ni pun tak munasabah langsung. Jalan bapok lurusnya tapi kena bawa 60km/j. Aku bukan bawa kereta laju sangatpun, dalam 70-80km/j sahaja. Bawa 60km/j tempat jalan lurus macam ni jadi slow sangat weh. Takkan tak boleh fikir. Silap-silap bawa selaju tu, orang mengikut belakang akan jadi marah. Janganlah menyaman orang ikut suka hati je. Gunalah kepala hotak tu sikit. Panas betul ni.

Ceh! kurang pahala puasa aku hari ni. Guanerr! nak marah juga selalu sangat kena saman macam ni. Kerajaan kena mesra rakyatlah sikit. Aku ni bukan mat rempit. Aku sokong pembangkang karang marah.

6 ulasan:

  1. tokey balakpun boleh jual lori weh!

    BalasPadam
  2. sokong je..
    lain citer ngan koi..

    baru ni hampir yakin sgt koi akan di saman sbb tak pakai seat belt..

    tak tau la nk jadi rezeki koi polis tu kesian kot tgok muke,dia boleh lepas ke koi begitu ajer..

    pelik deme ni..series!

    BalasPadam
  3. Ini betul weh, bukan koi ngada2. nak ikut beribu lagi koi kena bayar saman ni. Kalau saman jumpa betul dgn polis tu boleh juga cakap2, kot ada budi bicara. Kalau jenis saman ekor ni susah. Saman ikut dann je ni..

    BalasPadam
  4. bukan ke aok ada pengalaman kena saman tipu kat kecau dulu...

    BalasPadam
  5. Ha ha! nanti aku buka n3 tajuk "apabila polis berbudi bicara" pulok.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • Baru terjaga dari tidur selepas 3 bulan. Pada waktu ini aku sedang gigih menjelajah blog kengkawan. Mana tahu, selepas selesai misi menjelajah boleh j...
  • Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu Jerantut ini difahamkan telah dibuka seawal tahun 1925 sebelum bah atau banjir besar Pahang pada tahun 1926. Sekolah i...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...