Pokok Tualang
Ini sambungan cerita aku pasal "Padi Cerang". Sila klik tajuk tu untuk tau ceritanya dari mula.
Menugai padi ni tak mengambil masa yang lama. Jika dibuat secara bergotong-royong 1-2 hari siaplah. Benih padi untuk menugai ni pula perlu direndam dahulu semalaman supaya jadi kembang sedikit. Ini akan memudahkan ia cambah nanti.
Sebelum kerja menugai padi tu, ayah aku ada mendirikan sebuah dangau di tanah tu. Walaupun kedudukan rumah kami dengan tanah tu agak dekat tetapi dangau terpaksa juga dibina supaya mak ayah aku dapat tinggal di sana sepanjang masa bagi memastikan tanaman selamat daripada gangguan binatang liar.
Bukan senang nak jaga padi ni weh. Tambahan pula dengan keadaan keliling tanah tu yang berhutan tebal. Bukan setakat burung atau babi sahaja ada dihutan ni tetapi harimau atau gajah pun mungkin ada berkeliaran di situ.
Walaubagaimanapun mak ayah aku dah biasa dengan keadaan itu dan tidak berapa membimbangkan mereka. Mungkin apa yang lebih penting ialah menjadikan tanah tu sebagai punca pendapatan mereka nanti di samping memastikan bekalan beras untuk tahun ini mencukupi.
Harimau Belang
Seingat aku apabila waktu senja, ayah aku akan membakar kayu-kayu yang masih berbaki selepas diperun sebelum ini. Biasanya puntung-puntung kayu akan dikumpul bertimbun di atas balak tumbang yang masih ada untuk dibakar. Kayu-kayu ni tak terbakar marak tetapi berbara hingga ke pagi. Ini mungkin untuk menakutkan binatang liar dalam hutan disekeliling tanah ni. Apabila terbau asap atau bau bakaran, binatang liar akan berasa takut daripada menghampiri kawasan tanaman kami.
Aku masih ingat ayah aku membuat longgokan kayu dipangkal sebatang balak yang masih tegak. Mungkin pokok tualang agaknya. Setiap petang, ayah aku bakar longgokan kayu dipangkal pokok tu. Waktu malam dapat aku lihat merah baranya dari dangau tempat kami beradu. Bara ni akan menyala hingga ke pagi atau mungkin sehingga berminggu sehingga pokok tu tumbang. Ini kerana seingat aku pada waktu siang pun tempat tu masih berasap. Bau asapnya seakan terasa hingga ke saat ini. Kemudian, balak yang tumbang tu akan dibakar sehingga tidak berbaki walaupun mungkin berbulan untuk membereskannya.
Peria
Dangau yang dibina oleh ayah aku tu pula agak tinggi. Lantainya daripada bilah buluh, dindingnya pula daripada bilah buluh dan kulit kepong. Sementara atapnya pula daripada daun nipah. Keliling pondok tu ditanam dengan sayur-sayuran seperti terung, peria, petola, kacang bendi dan sebagainya. Selain itu serai, kunyit, langkuas dan halia juga ditanam sebagai perencah masakan. Bila nak makan, petik sahajalah sayur-sayuran tu untuk digoreng atau dicampur dalam gulai.
Pokok jage juga banyak ditanam dikeliling dangau ni untuk dijadikan makanan ayam atau itik. daun pokok ni macam daun pokok jagung dan buahnya juga bertandan. Pada tandannya dipenuhi dengan biji-biji kecil lembut berwarna coklat. Saiz bijinya tu 1/2 daripada biji jagung. Rasanya kita tak sesuai makan buah ni sebab pernah juga aku cuba makan buah ni tetapi rasanya tawar je. Agaknya buah ni hanya sesuai untuk ternakan sahaja
Cukup dululah dak? Esok aku sambung balik...
Klik ni untuk baca seterusnya. "Gedong Gajah Mati"
Lawo amat koi nengok peria ter weh..
BalasPadamseronok baca citer aok ni..kadang tak boleh nak bayangkan situasi waktu tu....koi ni x penah merasa masuk dalam sawah padi pun!!sedihnya...
BalasPadamtapi koi percaya tok moyang koi pun mesti buat keje yang sama ngan arwah ayah aok ....waktu deme teroka kaw.temau tu!!
bagus. koi amik!
BalasPadamMidie, bravo koi memang tabik aok bila baca memang memori tu hampir sama, koi boleh bayangkan suasana kampung pada masa tu.
BalasPadam