Lapangan Terbang Antarabangsa Subang

Kenapa aku suka sangat cerita pasal keretapi ni. Dah berhari-hari asyik cerita pasal turun naik keretapi je. Takda cerita lain ke? Pertanyaan macam ni mungkin ada di minda sesetengah orang.

Pertanyaan itu memang ada betulnya tetapi bagi aku pula yang lahir di Merapoh ni, keretapi merupakan satu pengangkutan yg. amat penting. Masa tu tanpa keretapi seolah-olahnya orang Merapoh ni tak dapat keluar ke mana-mana.

Lapangan Terbang Antarabangsa Subang

Oklah hari ni aku berhenti sekejap cerita pasal keretapi sebab kali ni aku nak cerita sikit bagaimana pertama kali aku dapat keluar dari Daerah Kuala Lipis ni ke bandar besar Kuala Lumpur. Masa tu aku berumur 5 tahun, belum masuk sekolah rendah lagi. Mak ayah aku hendak ke Kuala Lumpur untuk mengambil abang bong yang akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Subang setelah tamat belajar di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Universiti Al-Azhar Mesir

Sebelum ke Kuala Lumpur, seperti biasa kami terpaksa naik keretapi dulu untuk ke Kuala Lipis. Setibanya di Lipis pada pukul 7 pagi, aku akan menaiki sebuah kereta Jepun yang aku tak pasti jenis apa. Mungkin kereta Datsun tonggek yang popular pada masa tu atau kereta yg. sezaman dengannya.

Gambar Abang Bong iaitu abang Sulung aku.
Di Merapoh ni dialah orang yang pertama berjaya belajar di Universiti Al-Azhar Mesir.
 Sekarang dah pencen.

Terima kasihlah kepada Abang Mat dan Kak Noriah yang banyak membantu mak ayah aku untuk pergi mengambil abang bong di Kuala Lumpur. Abang mat ni saudara-mara juga dengan kami. Setelah bersarapan pagi di Lipis, kami naik keretanya untuk ke Kuala Lumpur.

Masa tu tiada lebuh raya lagi. Jalannya pula sempit dan bengkang-bengkok. Kami menuju ke Raub sebelum melalui Jalan Bukit Freezer menuju ke Kuala Kubu. Kemudian kami terus menuju ke Kuala Lumpur.

Semasa perjalanan tersebut aku melepeklah. Entah berapa kali muntah sampai muntah hijaulah. Aku mana biasa naik kereta. Tambahan pula jalannya yang terlalu bengkang-bengkok. Tak dapatlah aku melihat pemandangan semasa perjalanan tersebut.

Kami bermalam di Kuala Lumpur tetapi aku tak ingat dah di mana. Walaubagaimanapun aku masih ingat semasa kami berjalan dengan kereta ni di malam tu. Agaknya masa tu aku dah segar sikit daripada pening kepala. Aku duduk dibahagian tempat duduk belakang.

Masa kereta tu melalui selekoh, aku jadi takut sebab aku nampak macam kereta tu nak melanggar tiang-tiang lampu jalan tu. Ha, ha! sebenarnya tak langgarpun tiang-tiang tu sebab kereta tu sedang membelok di selekoh. Perkara tu jadi ingatan aku hinggalah sekarang.


Siang esoknya masa pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, aku melihat satu pemandangan yang menakjubkan iaitu bangunan-bangunan tinggi dan jalan raya yang lebar yang tak pernah aku lihat sebelum ini. Apabila berjalan kaki di tepi bangunan tinggi, kepala aku tak henti-henti mendongak sehingga nak terjatuh longkang.

Setibanya di Lapangan terbang tu, aku ralik pula melihat kapal terbang yang turun naik. Masa tu di airport tu ada satu tempat luas yang membolehkan aku melihat kapal terbang dengan jelas. Rasanya tak mau pergi ke tempat lain dah kerana tak mahu melepaskan peluang melihat kapal terbang tu.


Setibanya abang bong, kami terus pergi ke Sg Koyan untuk tidur di rumah abang mat. Esoknya abang mat menghantar kami ke Kuala Lipis untuk kami menaiki keretapi ke Merapoh. Terima kasih abang mat yang banyak membantu kami. Semoga abang mat sekeluarga sentiasa di dalam rahmat Allah.

4 ulasan:

  1. salam..

    kenangan weh..Dulu koi pun gitu jugek mase mule smpai ke lapangan terbang subang..mmg ralit la nengok kapal terbang..pelik sgt mase te tgok kapalterbang yg beso2 tu..kenangan yg tak mungkin koi lupekan jugek..

    BalasPadam
  2. apa khabar ayah bong / ayah we skrg ni gamoknye???teringat pulak dkt dia...bile kite nak buat trip konvoy ramai2 ke penang???dah 2 tahun dah tak gi umah ayah we...harap yah beh n ayah cu boleh plan time cuti sekolah nanti..kita pakat gi ramai2...if jadi plan tu jgn lupe inform mrkolumpo tau hehehhe

    BalasPadam
  3. Insayaallah kita pakat pegi penang bulan 5 nanti... he he he

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • KAMPUNG Tanjung Besar yang berada di dalam Mukim Tanjung Besar dan di bawah Dun Benta mempunyai 1,010 penduduk. Kawasan kampung itu terletak kira-kira 45...
  • Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi kat sini. Cuma hari ni entah kenapa tetiba hati rasa resah & gundah . Tak tahu nak buat apa tu yang updat...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...