Mengemas Fail

Laptop aku ni dah lama tak kemas. Berserabut dengan entah apa-apa fail. Malam ni aku kemaslah laptop aku sikit. Fail yang rasa-rasanya tak penting tu aku delete je. Banyak fail dan folder yg. aku sendiri pun tak tau isinya.

Masa aku kemas, terjumpalah pula dengan bermacam-macam gambar yang aku ambil tapi akhirnya aku sendiri lupa.

Ha, ha. Banyak rupanya gambar dalam laptop aku ni. Jadi aku rasa nak kongsilah sedikit gambar-gambar ni dengan kekawan semua.

Kali ni aku nak tunjuk gambar-gambar yang aku ambil masa aku sekeluarga pergi bercuti ke Singapura dan Johor Bahru pada cuti sekolah akhir tahun baru-baru ini.

Aku bercuti ke Singapore tu sebenarnnya lebih kepada meronda kat sana saja. Kalau orang bercuti mungkin mereka habis beribu-ribu kat situ, masuk sana, masuk sini semuanya berbayarkan. Macam kami ni RM100 pun tak habis. Masuk pukul 10 pagi, balik semula ke Johor pukul 3 setengah. Malas makan tengah hari kat sana, mahal melampau. Apa taknya duit kita kecil, duit sana 2 kali lebih besar duit drp. duit kita.

Lagipun susah nak cari tempat makan muslim kat sana. Yang aku jumpa restoran mamak adalah. Aku ni pula dah lama pencen makan kat restoran mamak ni. Bukan apa aku takut restoran tu bukan mamak punya tp. restoran hindu yg. dah banyak cambah kat Malaysia ni. Takutlah aku makan kalau dah rasa was-was. Maaf, sekadar pandangan peribadi.

Ha.ha, aku bukan plan sangat untuk ke Singapore tu, main pakai redah je. Itulah antara sebab aku tak jumpa restoran muslim kot. Aku try masuk ke sana sebab dah lama benar pasport antarabangsa aku ni tak dicop. Lepas pergi umrah dulu langsung tak pergi ke mana-mana dah. Aku rasa Singaporelah tempat selamat sikit berbanding pergi ke Thailand atau Indonesia. Lagipun dekat, tak banyak keluar belanja.

Satu lagi sebab ialah aku nak try GPS kat handphone baru aku. Handphone lama aku jenis samsung dah bermasalah. Baterinya dah tak boleh lekat kat bodynya lagi. Penyangkut kat bateri tu patah, terpaksalah aku ikat je dengan getah. 2-3 bulan juga aku pakai handphone dgn. keadaan baterinya macam tu. Akhirnya aku terpaksa tukar juga sebab selalu mati-mati bila getah pengikat tu longgar. Bila jadi macam tu, terpaksalah aku set balik masa dan terikh, lecehlah kan.

Aku sebenarnya bukan nak beli handphone yang canggih sangat. Aku cuma nak handphone yang canggih sikit dari yang lama. Yang penting skrin besar, senang nak tengok gambar. Aku minta dgn. tokey kedai tu handphone yg. harga dalam rm1000 je. Aku rasa dgn. harga macam tu takdalah apa-apa sangat tp. rupa-rupanya canggih betul drp. jangkaan. Semua ada wifi, gps, dan lain-lain yg aku sendiri pun tak reti nak cerita.

Inilah handphone lama aku. Dulu ikat dengan getah, sekarang ikat dgn plastik. Tak mati-mati macam dulu dah bila ikat dgn. plastik ni. Handphone ni aku bagi kepada anak aku masa dia pergi tuisyen. 

Ada gps nilah yg. jadi aku teruja nak ke Singapore. Tak takutlah sebab ke sana-sini gps ni boleh tunjuk. Itulah yg. aku redah je masuk ke sana.

Bila tarikh bercuti ni aku pun dah lupa tapi dalam bulan 12 tahun lepaslah. Aku menginap di Hotel Suria City, Johor Bahru. Hotel ni dekat sangat dengan tambak Johor. Boleh nampak dengan jelas aliran trafik di tambak tu.

Aku dr. Temerloh sampai kat hotel ni lebih kurang pukul 2 petang. Hotel ni kira oklah juga. yang aku jumpa pekerja wanitanya bertudung semua, sejuk mata memandang. Menu sarapannya pun boleh tahan juga. Kira padanlah dengan sewa RM160 deluxe room semalaman. Swimming pool pun ada, bolehlah mandi dengan anak aku.

Cukuplah takat ni je aku cerita, penat dah menaip ni. Matapun dah mengantuk. Besok sekolah ada gotong-royong. Kita tengok gambar pulalah.

Sedang memandu di Singapura

Kat sini, aku hanya berpandukan GPS kat handphone baru aku tu.
Kalau GPS ni rosak, mampus!

Kat mana-mana pun ada kemalangan termasuklah kat sini.
Ayat bodo sikit ni.

Ini masa kat Danga Bay, Johor Bahru.
Kesian beruk ni luka kat lehernya.  

Sedang menunggu makanan.
Ini masa makan malam di Danga Bay.

Ini masa mandi dengan anak aku kat kolam Hotel Suria City. 

Tengok kami gosok-gosok rimau tu. Ha, ha, ha, bergambar dalam gementar.

Tengok Sarkas kat Danga Bay pada waktu malam.

Ini pula isteri aku tercinta sedang tengok aku dan anak mandi. Dia ni takut air.

Semua gambar kat Singapura ni anak aku yang ambil. 
Aku memandu manakala maknya jenis malas mengambil gambar.
Rasa aku gambar ni dia ambil sambil berbaring kat belakang.

Kat Danga Bay juga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • Gambar klasik Bandar lama Jerantut. Pemandangan jalan utama bandar lama Jerantut tahun tidak dapat dipastikan jangkaan penulis mungkin sekitar tahun 1970a...
  • Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi kat sini. Cuma hari ni entah kenapa tetiba hati rasa resah & gundah . Tak tahu nak buat apa tu yang updat...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Pemandangan depan rumah Mertua AbgAji di kampung. Takda rezeki balik kali ini semua buah-buahan belum masak lagi. Perdu buluh(baka rebung madu) yang bar...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...