*** *** *** *** *** *** ***
Pada zaman dahulu, ada dua orang budak perempuan tinggal di kampung Mentara, negeri Kelantan. Mereka tinggal bersama dengan emak mereka yang bernama Mek Siti . Ayah mereka telah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu akibat penyakit barah.Setiap hari, emak mereka menjual kuih bauhulu sebagai mata pencarian. Namun begitu, emaknya hanya mendapat sedikit keuntungan daripada hasil jualannya itu iaitu sekadar cukup untuk keperluan makanan mereka setiap hari sahaja.
Pada suatu hari Mek Siti jatuh sakit. Penyakitnya berlarutan selama bebarapa minggu dan akhirnya dia meninggal dunia. Kedua-dua adik-beradik ini begitu sedih dengan pemergian ibu mereka yang menjadi tempat bergantung hidup.
Semasa emak mereka sakit, dia ada menyuruh anaknya yang sulung pergi menjaul kuih menggantikan tempatnya. Namun, anaknya itu belum lagi melakukannya kerana tidak sampai hati meninggalkan ibu yang sedang terlantar sakit. Lagipun, makanan harian mereka masih mencukupi hasil sumbangan jiran-jiran dan penduduk kampung yang datang meziarahi mereka.
Setelah kematian ibu mereka, kakak iaitu anak sulung cubalah membuat kuih Bauhulu itu. Bagaimanapun kakak tidak berapa tahu cara membuat kuih Bauhulu tersebut lalu dia hentam sajalah.
Dia banyak menggunakan telur dan gula. Apabila kuih siap dibakar, bauhulu itu tidak seperti bauhulu ibu mereka. Bauhulu yang mereka buat ni lebih lembik daripada biasa.
Bagaimanapun kakak tetap menyuruh adiknya menjaja kuih tersebut ke serata kampung kerana berasa rugi jika kuih itu dibuang begitu sahaja.
Adiknya pun juallah. Ramailah pelanggan yang berasa hairan apabila melihat dan merasa kuih mereka itu lalu bertanya nama kuih tersebut. Oleh kerana adiknya malu untuk mengatakan kuih bauhulu, diapun cakap ajalah “kuih akok” yang maksudnya kuih kakaknya yang buat.
Bagaimanapun rupa-rupanya ramai yang suka bauhulu yang mereka tersilap buat itu kerana sangat sedap rasanya. Mereka tidak menduga sama sekali yang kuih itu sebenarnya kuih bauhulu yang tersilap buat. Lama-kelamaan “kuih akok” mereka menjadi semakin popular hingga ke luar kampung Mentara.
Akhirnya cerita kelazatan “kuih akok” terkenal di seluruh negeri Kelantan. Kedua-dua adik beradik ini akhirnya hidup senang-lenang hasil daripada jualan“kuih akok” yang asalnya daripada kesilapan mereka membuat kuih bauhulu.
*** *** *** *** *** *** ***
Sebenarnya cerita ini hanya rekaan aku sahaja apabila ditanya oleh anakku tentang sebab orang panggil kuih tu “kuih akok”. Setiap kali berjalan ke Gua Musang masa balik ke Merapoh, aku sering singgah di gerai tepi jalan di Kampung Mentara. Kami anak-beranak memang gemar sangat “kuih akok” ni.
Ada satu hari tu aku minta izin ambil gambar abang dan kakak yang berniaga “kuih akok” kat gerai ni. “Kuih akok” kat sini memang sedap betullah. Rasanya inilah “kuih akok” yang paling sedap.
Inilah rupa “kuih akok” tu. Sungguh lembut dan lemak rasanya. Sesiapa yang nak ke Kelantan ikut Merapoh tu, singgah-singgahlah ke gerai itu untuk merasa. Maaf, padaku “kuih akok” kat tempat lain tidak setanding dengan kelazatan “kuih akok” kat sini.
gitu ceritanya.. tapi kuih ni mmg sedak.
BalasPadamBetul3X
Padamha ha cerita ke budok2 bila bertanya menda yang kitapun tak tau. Selagi tak puas hati, selagi itulah dia tanya...
BalasPadam