"Layan Anak" Boeing 737 - 400


Sambungan cerita aku "Layan Anak" .

Aku memang tak ada pengalaman langsung berjalan dalam negara dengan menaiki kapal terbang ni. Selain kerana tambang kapal terbang yang mahal, masalah di mana nak simpan kereta itupun menimbulkan persoalan juga. Mengikut cerita yang aku dengar, parking kereta di KLIA ni mahal iaitu kira-kira rm70 sehari. Kalau aku travel selama 3 hari, rm2++ lah hangus kat situ sahaja. Memang sayang duit sebanyak itu untuk bayar parking sahaja.

Selain itu, daripada maklumat yang aku dapat, tempat operasi pesawat AirAsia berbeza daripada pesawat MAS. Tempat operasi pesawat MAS di KLIA tetapi bagi AirAsia pula di Terminal LCCT. Kat mana LCCT ni? Mana aku pernah sampai kat situ. Kalau masa nak ke Johor nanti aku parking kereta di KLIA, mudah ke aku nak ke KLIA semula untuk ambil kereta apabila aku mendarat di LCCT melalui pesawat AirAsia.

Selain itu kemungkinan besar aku sampai ke LCCT nanti pada waktu malam. Aku takut pengangkutan ke KLIA pada masa tu dah tak ada. Kalau adapun, teksi.

Persoalan-persoalan ini menyebabkan aku tak jadi beli tiket AirAsia secara online. Aku takut nanti setibanya kami di LCCT, kami terpaksa tidur kat LCCT kerana tidak dapat pergi ke tempat parking kereta. Maklumlah kalau kapal terbang tu delay dan sampai ke LCCT pukul 12.++ malam, takut bas dah tak beroperasi lagi pada masa tu.

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat,  terpaksalah aku ke KL Sentral untuk merungkaikan persoalan ini. Rasanya di sana nanti aku boleh tanya secara langsung dengan pihak yang berkaitan untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

Selepas Solat Jumaat pada hari terakhir persekolahan sebelum cuti akhir tahun bermula, aku sekeluarga pergilah ke KL Sentral semasa perjalanan balik ke rumah mak mertua aku di Melaka. Di situ barulah semua persoalan-persoalan itu terjawab.

Rupanya banyak pilihan tempat untuk parking kereta aku ni. Selain di KLIA, kat KL Sentral ni pun ada tempat parking yang bagus. Akhirnya aku mengambil keputusan untuk parking kereta di Plaza Sentral bersebelahan dengan KL Sentral sahaja. Dari situ nanti aku akan naik train KL Exspress ke KLIA untuk menaiki pesawat MAS ke Lapangan Terbang Senai, Johor Bahru.

Kemudian masa balik dari Johor nanti, setibanya di LCCT lebih kurang pukul 11.++, kami akan menaiki bas ke KL Sentral untuk ke tempat pakir kereta. Bas yang berulang-alik dari LCCT ke KL Sentral  beroperasi sehingga pukul 1.00 pagi. InsyaAllah aku ingat sempatlah kami naik bas itu ke KL Sentral  kalau tak ada apa masalah. Rasanya cara macam tulah yang terbaik.

Setelah mendapat gambaran yang lebih meyakinkan, akupun terus ke kaunter tiket AirAsia di dalam bangunan KL Sentral tu.  Apa yang mengejutkan aku, rupanya harga tiket membeli secara online ni berbeza dengan harga membeli secara terus di kaunter.

Tiket AirAsia yang dibeli secara online lebih murah daripada kita beli di kaunternya kerana promosi hanya melalui belian tiket secara online sahaja.

Daripada pengalaman ini aku rasa terbuka sikitlah minda aku ni. Dahulu aku rasa nak naik kapal terbang ni cukup payah tetapi dengan pengalaman yang aku alami sendiri, kemungkinan besar di lain kali aku akan berjalan atau melancong menggunakan kapal terbang lagi.

Oklah penat dah bercerita, moh kita tengok video dan gambar semasa aku ke sana pula.

Bukan main seronok Hasif dapat naik KLIA Express semasa nak pergi ke KLIA dari KL Sentral. Selesa dan ada kemudahan WIFI percuma. Aku cuba juga wifi tu, boleh tahan jugalah lajunya. Kira cantik jugalah pemandangan sepanjang 28 minit  perjalanan tu.

Kami sarapan pagi di KLIA. Jangan buat main, mahal makanan kat sini weh. Kalau sempat tu makanlah kat tempat lain dulu sebelum datang ke sini.

Sedang menunggu untuk berlepas ke Senai, Johor Bahru.

Di dalam pesawat Boeing 737-400. Sekejap amat weh dari KLIA ke Johor Bahru ni. Dalam 45 minit je. Dapatlah minum jus buah dengan kacang dalam perjalanan tu.



Video yang sempat diambil di dalam kapal terbang. Kelakar juga bila dengar ulasan anak aku ni.


Sampai dah ke Senai.
Bertolak pukul 10.45 pagi, pukul 11.30 pagi sampai dah. Kalau naik keretalah, mahu 5 - 6 jam. Canggih juga Airport Senai ni.

Anak aku sedang menikmati Mee Bandung Seget di gerai tepi Sg. Seget. 
Sedap juga mee bandung ni. Sampai kat hotel lebih kurang pukul 12.00 tengah hari. Lepas tu kami merayau-rayaulah kat bandar JB ni.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

  • KAMPUNG Tanjung Besar yang berada di dalam Mukim Tanjung Besar dan di bawah Dun Benta mempunyai 1,010 penduduk. Kawasan kampung itu terletak kira-kira 45...
  • Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi kat sini. Cuma hari ni entah kenapa tetiba hati rasa resah & gundah . Tak tahu nak buat apa tu yang updat...
  • Assalamualaikum kaum keluarga dan para sahabat, Silalah muat turun "Sejarah Kedah" oleh Haji Buyong Adil terbitan DBP tahun 1980 di sini. https://drive.go...
  • Selamat tahun baru 2017. Semoga tahun 2017 ini akan membawa kejayaan kepada kita semua .
  • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
  • Alhamdulillah hari ini dah masuk beberapa bulan aku bayar bulanan untuk rumah tu, walaupun macam berat nak bayar sebab rumah belum siap, tapi tanggungjawab...
  • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
  • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
  • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
  • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
  • *https://www.youtube.com/watch?v=IbldsUPVveo&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHwA&index=5* https://www.youtube.com/watch?v=MzqNnxmdTGk&list=UU4zhKrEaSXjd6pcVgCgGHw...
  • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
  • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
  • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
  • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
  • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
  • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
  • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
  • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
  • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
  • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
  • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
  • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
  • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
  • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
  • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
  • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...