Sembahyang bersama para malaikat.

Tengah hari tadi macam biasalah, kalau aku tak pergi ke mana-mana, aku akan sembahyang Jumaat di Masjid Taman Temerloh Jaya, masjid kebangganku. Bagaimanapun barulah hari ini aku perasaan yang aku sebenarnya  bersembahyang bersama para malaikat di masjid tu. Sebelum ni mana aku perasan sebab masa khutbah aku asyik nak terlelap aje.

Hari ini Ustaz Salleh yang memberikan khutbah. Aku tengok macam biasalah, bersemangat sungguh dia setiap kali menyampaikan khutbah. Aku yang mengantukpun jadi segar dengan kelantangan suaranya. Baguslah menyampaikan khutbah macam ni.

Hari ini Ustaz Salleh bercerita tentang kewajipan sembahyang Jumaat. Aku ni biasanya selalu datang lewat untuk pergi sembahyang Jumaat. Imam sedang baca khutbah, barulah aku sampai. Ini mungkin kerana aku rasa dengan pergi bersembahyang Jumaat tupun sudah cukup untuk menunaikan tanggungjawabku sebagai seorang muslim yang baligh. Tak kisahlah kalau aku sampai lambat sikit walaupun tak sempat mendengar khutbah.

Masjid Temerloh jaya

Rasa untuk datang awal ke masjid setiap kali Jumaat terlalu kurang dalam diriku. Bagaimanapun seminggu dua ni aku dapat datang lebih awal iaitu sebelum khatib membaca khutbah lagi. Ini mungkin hasil daripada ceramah di masjid itu yang selalu juga aku ikuti walaupun tidak sepenuhnya telah memberi sedikit kekuatan atau membuka sedikit pintu hatiku.

Mendengarkan khutbah di masjid tadi, barulah aku sedar bahawa besarnya fadhilat orang yang berusaha datang awal ke masjid pada hari Jumaat, penghulu segala hari. Jika kita buat perbandingan pahala seperti haiwan ternakanlah, orang yang datang awal iaitu kira-kira sejam sebelum khubah akan mendapat pahala seperti mendapat seekor unta. Kemudian, yang datang lewat sedikit dapat pahala seperti lembu. Seterusnya seperti seekor kambing dan akhir sekali orang yang datang lewat tetapi sampai sebelum khutbah, umpama mendapat pahala seperti sebiji telur ayam sahaja. Manakala, orang datang selepas itu tidak akan mendapat apa-apa, sekadar terlepas daripada kewajipan solat Jumaat sahaja.

Ini kerana pada setiap kali Jumaat, para malaikat akan berada di pintu-pintu masjid untuk mencatat kedatangan orang-orang yang hendak bersolat Jumaat. Apabila khutbah dimulakan, para malaikat tersebutpun berhenti mencatat untuk bersama-sama mendengar Khutbah Jumaat. Jadi, sesiapa yang datang lewat selepas itu, namanya tidak akan dicatat oleh malaikat sebagai orang yang datang bersolat Jumaat pada hari itu.

Rupa-rupanya aku ni sokmolah sembahyang Jumaat dengan para malaikat, cuma tak nampak je. Kalau aku nampaklah, agaknya taklah aku rasa mengantuk setiap kali khutbah dibacakan.

Kalau aku nampaklah betapa besarnya aku dapat fadhilat apabila datang awal ke masjid pada hari Jumaat ni, rasaya lepas je waktu kerja, aku akan secepat mungkin ke masjid. Takkan aku tak dapat apa-apa sedangkan orang lain masing-masing bawa balik unta, lembu, kambing atau paling sederpun telur ayam.  

Selain itu ustaz tu juga beritahu, dalam masjid tak boleh cakap hal dunia. Buatlah ibadat paling tidakpun berzikir. Jagalah kemulian masjid. Niat beriktikaf dalam masjid tu mesti menjadi perkara yang pertama dibuat setiap kali masuk ke masjid.

Masa khatib baca khutbah pula, jangan sesekali tolak peti derma masjid tu. Bukan tak bagi menderma tetapi tunggulah semasa berdoa selepas solat, barulah tolak peti derma masjid tu. Ini supaya kita dapat mendengar khutbah tanpa leka membuat kerja lain. Jangan lupa ambil beratlah untuk menghulurkan derma ke masjid kerana itulah yang akan menolong kita di akhirat nanti. Didiklah hati tu supaya  sentiasa teringat nak menyumbang kepada masjid iaitu semulia-mulia tempat di sisi Allah Subhanahuwataala.

Sebenarnya banyak lagi kalau aku nak ceritakan tetapi rasanya cukuplah setakat ini untuk dikongsikan bersama.  Mudah-mudahan kita semua dimuliakan oleh Allah berkat daripada niat dan usaha kita untuk mendapat keredhaannya. 

Kuih Akok

Cerita di bawah ni ialah cerita asal-usul kuih akok yang ditulis oleh anak aku. Bagaimanapun aku semak baliklah sebelum aku siarkan dalam blog ni. Aku sengaja suruh dia tulis cerita ni supaya dia berlatih menaip. Ada juga faedahnya daripada asyik main game je.  

***    ***    ***    ***    ***    ***    ***
Pada zaman dahulu, ada dua orang budak perempuan tinggal di kampung Mentara, negeri Kelantan. Mereka tinggal bersama dengan emak mereka yang bernama Mek Siti . Ayah mereka telah meninggal dunia beberapa tahun yang lalu akibat penyakit barah.

Setiap hari, emak mereka menjual kuih bauhulu sebagai mata pencarian. Namun begitu, emaknya hanya mendapat sedikit keuntungan daripada hasil jualannya itu iaitu sekadar cukup untuk keperluan makanan mereka setiap hari sahaja.

Pada suatu hari Mek Siti jatuh sakit. Penyakitnya berlarutan selama bebarapa minggu dan akhirnya dia meninggal dunia. Kedua-dua adik-beradik ini begitu sedih dengan pemergian ibu mereka yang menjadi tempat bergantung hidup.

Semasa emak mereka sakit, dia ada menyuruh anaknya yang sulung pergi menjaul kuih menggantikan tempatnya. Namun, anaknya itu belum lagi melakukannya kerana tidak sampai hati meninggalkan ibu yang sedang terlantar sakit. Lagipun, makanan harian mereka masih mencukupi hasil sumbangan jiran-jiran dan penduduk kampung yang datang meziarahi mereka.

Setelah kematian ibu mereka, kakak iaitu anak sulung cubalah membuat kuih Bauhulu itu. Bagaimanapun kakak tidak berapa tahu cara membuat kuih Bauhulu tersebut lalu dia hentam sajalah.

Dia banyak menggunakan telur dan gula. Apabila kuih siap dibakar, bauhulu itu tidak seperti bauhulu ibu mereka. Bauhulu yang mereka buat ni lebih lembik daripada biasa.

Bagaimanapun kakak tetap menyuruh adiknya menjaja kuih tersebut ke serata kampung kerana berasa rugi jika kuih itu dibuang begitu sahaja.

Adiknya pun juallah. Ramailah pelanggan yang berasa hairan apabila melihat dan merasa kuih mereka itu lalu bertanya nama kuih tersebut. Oleh kerana adiknya malu untuk mengatakan kuih bauhulu, diapun cakap ajalah “kuih akok” yang maksudnya kuih kakaknya yang buat.

Bagaimanapun rupa-rupanya ramai yang suka bauhulu yang mereka tersilap buat itu kerana sangat sedap rasanya. Mereka tidak menduga sama sekali yang kuih itu sebenarnya kuih bauhulu yang tersilap buat. Lama-kelamaan “kuih akok” mereka menjadi semakin popular hingga ke luar kampung Mentara. 

Akhirnya cerita kelazatan “kuih akok” terkenal di seluruh negeri Kelantan. Kedua-dua adik beradik ini akhirnya hidup senang-lenang hasil daripada jualan“kuih akok” yang asalnya daripada kesilapan mereka membuat kuih bauhulu.

***    ***    ***    ***    ***    ***    *** 
Sebenarnya cerita ini hanya rekaan aku sahaja apabila ditanya oleh anakku tentang sebab orang panggil kuih tu “kuih akok”. Setiap kali berjalan ke Gua Musang masa balik ke Merapoh, aku sering singgah di gerai tepi jalan di Kampung Mentara. Kami anak-beranak memang gemar sangat  “kuih akok” ni.
 Ada satu hari tu aku minta izin ambil gambar abang dan kakak yang berniaga “kuih akok” kat gerai ni.  “Kuih akok” kat sini memang sedap betullah. Rasanya inilah “kuih akok” yang paling sedap.

Inilah rupa “kuih akok” tu. Sungguh lembut dan lemak rasanya. Sesiapa yang nak ke Kelantan ikut Merapoh tu, singgah-singgahlah ke gerai itu untuk merasa. Maaf, padaku “kuih akok” kat tempat lain tidak setanding dengan kelazatan “kuih akok” kat sini.

Terima kasih polis

Pengalaman ditahan polis seterusnya berlaku pada pertengahan tahun 1999. Semasa itu aku, isteri dan anakku yang baru berumur 2 bulan dalam perjalanan ke Temerloh dari Felda Sungai Koyan. Kereta Proton Isawara ku penuh dengan sebahagian lagi barang rumah yang mahu dihantar ke Temerloh. Beberapa hari sebelum ini, aku telahpun memunggah barang-barang dari rumah lama ku di Sg. Koyan ke rumah sewa baru ku di Taman Temerloh Jaya dengan sebuah lori enam tayar yang disewa khas.

Sebenarnya perjalananku pada kali ini adalah perjalanan perpindahan kami ke Temerloh. Selepas hari itu, aku dan isteri akan bertugas di Temerloh pula setelah hampir 4 tahun berada di Sungai Koyan. Kami memang memohon untuk bertukar ke Temerloh atas alasan tertentu. Alhamdulillah, permohonan kami itu telah berjaya.

Aku mengikut jalan Sungai Koyan - Kuala Lipis Benta - Jerantut kerana rasanya jalan itu lebih dekat dari ikut jalan Raub. Bagaimanapun jalan yang aku pilih ini akan melalui banyak selekoh tajam yang bermula dari Pekan Benta ke Jerantut.

Masa tu aku rasa dari Sungai Koyan kalau nak ke Temerloh ikut jalan Lipis lagi dekat tetapi jika tengok pada peta google ni pula, rasa lebih kurang je jaraknya dengan ikut jalan Raub tu. Entah-entah ikut jalan Raub dekat lagi. Kawasan yang aku buat garis bulat tulah tempat keretaku ditahan polis. 

Apabila hampir dengan Pekan Benta, aku nampak ada polis buat sekatan jalan raya. Aku dan isteri gelabah jugalah kerana kereta kami penuh dengan barang-barang, tentu akan disaman nanti. Setibanya di tempat sekatan polis itu, beberapa orang polis memandang ke arah keretaku dengan pandangan yang  mencurigakan lalu menahan kami.

Kemudian, seorang anggota polis datang menghampiri lalu bertanya kepadaku "Ke mana dengan barang banyak-banyak ni, encik? "Nak berpindah ke Temerloh, encik. Kami bawa sekalilah barang ni kerana jauhlah kalau nak datang ambil balik. Ini sahajalah lagi barang yang tinggal. Kalau tak, kami tak buat macam ni encik," jawabku sambil tersenyum selamba. " Encik dari mana?," tanya polis itu lagi. "Sungai Koyan," jawabku.

Kemudian, polis itu menasihatkanku supaya berhati-hati sedikit kerana cermin pandang belakang mungkin terlindung. Dia menyuruh aku memastikan cermin pandang belakang dapat dilihat tanpa ganguan. Kalau cermin tu terlindung, dia menyuruh aku menyusun semula barang-barang itu supaya cermin pandang belakang boleh digunakan sepenuhnya.

Aku tengoklah cermin tu walaupun aku dari tadi dah tahu yang pandanganku melalui cermin tu memang terlindung dengan barang-barang di tempat duduk belakang. Bagaimanapun aku beritahu je polis tu yang cermin itu cuma terlindung sedikit sahaja tetapi boleh lagi untuk melihat ke belakang. Tak dayalah aku nak menyusun balik barang-barang kat tempat duduk belakang tu. Bukannya senang kerana ruangnya memang dah cukup-cukup muat.

Nampaknya polis itu berpuas hati lalu membenarkan kami pergi sambil mengingatkanku supaya berhati-hati semasa memandu. Uhh! Lega rasanya kerana aku selamat daripada di saman tadi. Inilah satu lagi contoh polis yang bertimbang rasa dan menggunakan budi bicara yang sesuai dengan situasi pada waktu itu.

Kasihanlah sedikit kepada orang yang tengah berpindahkan. Lainlah kalau mereka buat perkara yang melampau atau terlalu berbahaya. Poliskan cekap! Mestilah mereka dapat menilai sesuatu keadaan tu dengan sewajarnya.

Cara macam ni menampakkan polis tidak mengambil kesempatan atas kesalahan atau pelanggaran peraturan oleh orang ramai. Pendekatan macam ini sebenarnya akan merapatkan lagi hubungan orang ramai dengan anggota-anggota polis. Sebagai sebuah pasukan yang menjaga keamanan negara, kewajaran sesuatu tindakan polis itu mestilah berasaskan kepada timbang rasa. Bukan penguatkuasaan undang-undang semata-mata.

Hapuskan saman ekor.

Makan bersama Ketua Menteri Sarawak

Peristiwa kedua yang berlaku padaku tanpa diduga sama sekali ialah peristiwa aku makan semeja dengan Ketua Menteri Sarawak dan keluarganya di Masjid Bahagian Kuching Sarawak.

Masjid Bahagian Kuching, Sarawak. Aku penah beberapa kali bersolat di masjid ini.

Masa tu aku baru belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SHOAW) Kuching, Sarawak. Pada suatu hari, pelajar yang tinggal di asrama telah dibawa ke masjid ini kerana pada hari itu masjid ini mengadakan suatu majlis. Aku tak pasti majlis apa tetapi rasanya majlis sempana Sambutan Maulidul Rasul.

Kami dibawa ke sana dengan menaiki bas. Waktu Maghrib sudahpun hampir masuk setibanya aku ke masjid itu. Aku lihat ramai betul orang datang ke masjid ini pada malam itu. Setelah mengambil air sembahyang, aku terus menuju ke bahagian depan masjid untuk mendapat saf yang paling hampir dengan imam. Walaupun aku lihat orang dah memenuhi saf di bahagian itu tetapi aku berjaya juga mencelah ke satu tempat yang agak dekat dengan tempat imam.

Dari situ aku terlihat seseorang yang rasanya aku pernah lihat. Beliau kelihatan amat dihormati dan berada di saf yang dihadapan sekali bersama beberapa orang kenamaan lain. Setelah diamat-amati, rupa-rupanya orang itu ialah Ketua Menteri Sarawak pada waktu itu iaitu Tan Sri Abdul Taib Mahmud.


Tan Sri Abdul Taib Mahmud

Orang-orang kenamaan lain pula aku tak camlah sebab waktu tu aku bukan ambil tahu sangat akan sesiapapun. Kalau orang yang ada kaitan dengan apa yang aku belajar kat sekolah tu mungkin aku kenallah. Tan Sri ni aku kenallah sebab beliau jadi ketua menteri. Kalau beliaupun aku tak kenal juga, teruk sangatlah pengetahuan semasa aku nikan.

Setelah solat Maghrib, aku mendengar ceramah tentang Maulidul Rasul. Setelah solat Isyak, satu jamuan diadakan. Aku yang baru pertama kali datang ke sini agak terpinga-pinga kerana tidak tahu di mana tempat jamuan itu. Budak-budak yang satu sekolah denganku juga tidak kelihatan berdekatan denganku. Aku ikut arus sahajalah. Ke mana orang ramai pergi, ke situlah aku tuju.

Sampai di suatu tempat, aku nampak orang seperti berebut untuk mendapatkan bungkus makanan. Akupun berebut jugalah tetapi sayangnya aku tak dapat bungkusan makanan itu. Mungkin bungkusan makanan yang lain sedang diambil untuk diedarkan kepada para jemaah yang belum dapat. Orang yang dah dapat makanan pula duduk bersila sebaris sebaris di dalam masjid itu untuk menikmati makanan masing-masing.

Meleleh air liur aku melihat orang lain makan. Perut aku dah lapar sangat ni tetapi makanan tak sampai-sampai lagi. Masa tu aku berada berdekatan dengan tangga dalam masjid menuju ke tingkat atas masjid. Tiba-tiba aku nampak ada beberapa orang naik ke tingkat atas tu. Akupun ikutlah sekali kerana aku sangka orang yang tak dapat makanan lagi kena naik ke tingkat atas untuk makan di sana.

Setibanya di atas, aku lihat satu meja panjang yang dipenuhi dengan pelbagai masakan yang tampak menyelerakan sekali. Masa tu tempat tu masih kosong lagi dan aku di antara orang yang terawal masuk ke bilik yang istimewa tu. Walaupun rasa hairan melihat keadaan itu tetapi aku teruskan juga memilih satu tempat duduk apabila aku lihat orang-orang lain mula mengambil tempat duduk masing-masing.

Kerusi dan meja tempat ini juga dihias cantik. Ada beberapa orang yang sedang sibuk menyusun hidangan. Agaknya mereka ni adalah pelayan yang dikhaskan untuk melayan tetamu semasa jamuan di sini. Hidangannya pula dihias cantik. Ini sudah pasti untuk orang kenamaan sahaja ni, fikirku.

Perasaanku mula rasa tak menentu. Adakah aku tersilap masuk bilik ni? Gayanya ini tempat yang dikhaskan untuk orang kenamaan sahaja. Kalau aku turun balik, malu pula rasanya. Nanti jadi perhatian orang pula bila sorang-sorang je turun ke bawah semula.

Tidak lama kemudian, ketua menteri dengan beberapa orang lagi masuk ke bilik itu melalui sebuah pintu di suatu sudut bilik tersebut. Melihat kepada orang-orang yang mengiringinya itu, aku rasa tak lain tak bukan orang yang bersamanya tu adalah kaum keluarganya sendiri selain orang-orang kenamaan negeri. Ohh, rupanya isterinya orang putih. Anak-anaknya pun, putih dan cantik-cantik belaka. Semua yang masuk ke bilik itu berpakain kemas dengan berbaju melayu bersampin dan berbaju kurung.  Aku sorang je yang berbaju melayu putih dan bersampin biru, pakaian seragam sekolah. Nampak benar lainnya.

Tiba-tiba aku dengar pelayan tu bercakap perlahan " Tak cukup satu kerusi, ambil satu kerusi lagi,". Berdebar juga aku. Ini tentu sebab akulah tak cukup satu kerusi ni.

Setelah imam membacakan doa makan, akupun makanlah dengan berselera sekali. tau-tau jelah, perut tengah lapar manakala lauk pula sedap-sedap belaka. Walaupun ada juga terdetik perasaan malu tetapi aku makan buat tak tau jelah. Nasiblah orang nak cakap apa! Bukannya aku sengaja! Inilah namanya rezekikan. Allah dah tetapkan rezeki aku kat situ malam tu.

Aku tak taulah dia orang perasaan atau tak aku tersalah masuk kat bilik tu. Bagaimanapun aku ucap terima kasihlah kepada semua yang makan bersamaku waktu itu kerana tak menyebabkan aku berasa janggal makan di situ. Aku dilayan dengan mesra dan dipelawa mengambil pelbagai hidangan oleh orang di sebelah kanan dan kiriku walaupun mereka mungkin tahu aku tetamu yang tidak dijemput.

Aku selesa di situ sehingga kenyang. Bukan senang nak dapat makan dengan Ketua Menteri Sarawak dengan layanan VVIP oooo! Terima kasih semua.

Nak baca satu lagi ceritaku tentang peristiwa yang berlaku tanpa diduga ni silalah klik tajuk ini "Hotel Percuma".

kain dalam

Macam biasalah musim-musim cuti ni banyaklah orang buat kenduri kahwin. Seronok juga aku bila pada cuti sekolah akhir tahun baru-baru ini (2010) aku dapat pergi ke beberapa majlis kenduri kahwin di kampung lahirku di Merapoh, Kuala Lipis, Pahang dan di kampung isteri aku di Sungai Siput, Lubuk China, Melaka. Selain daripada dapat berjumpa dengan saudara mara yang dah lama tak jumpa serta makan kenduri, aku juga seronok tengok pelbagai ragam manusia yang datang ke majlis ini.

Salah satu majlis perkahwinan yang aku hadiri baru-baru ini.

Dalam majlis beginilah orang  berkumpul untuk meraikan pengantin termasuklah mereka yang bekerja di perantauan. Ada rakan-rakan atau saudara mara yang dah berpuluh tahun tak jumpa akhirnya bertemu semula di majlis seperti ini.  Apabila dah lama tak bertemu, pelbagai perasaanlah yang timbul seperti gembira, segan, dan sebagainya. Maklumlah, selain daripada dah lama tak berjumpa, penampilan, rupa dan saiz masing-masing pun dah banyak berubah.

Pelbagai perkaralah yang dibualkan. Bermula dengan bertanya khabar kawan-kawan lama hinggalah berbual tentang politik dan sebagainya. Ada khabar yang menggembirakan dan ada juga khabar yang sebaliknya.

Kadang-kadang berita itu tidak diduga sama sekali. Yelah, dulu dia ni nampak taklah pandai sangat tetapi dengar-dengarnya sekarang ni dah jadi uasahawan yang berjaya serta berkahwin dengan anak orang kenamaan pula.

Ada pula kawan yang dulunya memang nampak cemerlang di sekolah tetapi tak ke manapun rupanya. Lebih malang lagi ada yang dah macam batang buruk kerana terlibat dengan gejala dadah dan sebagainya. Lebih mengharukan, ada yang pergi terlebih dahulu daripada aku untuk menghadap yang Maha Esa. Innalillahiwainnairaajiuunn...!

Itulah lumrah kehidupan. Jadi sedarlah aku bahawa terlalu dangkal akal aku untuk menduga sesuatu perkara. Hidup ini rasanya terlalu singkat. Sedar tak sedar kini terlalu banyak menda yang dah  berubah.

Entah berapa kerat sahaja lagi orang-orang yang dulunya aku panggil pokteh, makwe, makngah dan sebagainya dapatku lihat di majlis seperti ini. Dahulu merekalah orang yang memeriahkan majlis-majlis seperti ini. Merekalah yang ligat memainkan peranan untuk menjayakan majlis dengan lawak, senda gurau dan sebagainya.

Dah lama aku tak mengukur kelapa ni weh. Zaman aku sekolah menengah dulu, selalulah buat kerja ni menolong mak ayah aku masa di kampung. Sekarang kalau aku nak kelapa tak payah kukur sendiri dah. Beli jelah di kedai. Masa kenduri pertunangan anak saudara aku Huda di Merapoh baru-baru, aku tolonglah mengukur kelapa di rumah akok jang. Banyak juga  kelapa yang aku kukur. Rasanya dalam 20 biji tu habislah. Mulanya rasa sakit juga belakang tetapi dalam 10 minit mengukur, sakit tu hilang sendiri je.

Sekarang ramai di kalangan mereka tidak kelihatan lagi. Kebanyakkannya yang aku lihat kini adalah orang-orang baru yang aku sendiri tidak berapa cam. Hanya saling sengih dan senyum sahaja yang dapat diberikan apabila  terpandang. Masing-masing berasa segan nak memulakan perbualan dek kerana jarang berjumpa serta kurang mengenali.

Maklumlah zaman aku sekolah rendah, kebanyakkan mereka ini masih belum lahir lagi. Masa aku sekolah menengah pula, kebanyakkan masa aku habiskan di asrama. Pada waktu tu, mereka ini masih kecil dan biasanya aku hanya bertemu mereka apabila sesekali aku balik ke kampung pada musim cuti sekolah. Sekarang mereka dah besar panjang, manalah aku cam sangat rupa mereka yang dah banyak berubah tu.

Ada satu perkaralah yang aku rasa berubah sangat apabila melihat cara orang berpakaian di majlis perkahwinan ini jika dibandingkan dengan zaman dahulu. Zaman dahulu, rata-rata orang perempuan tidak menjadikan seluar sebagai pakaian mereka untuk pergi ke majlis seumpama ini. Kebanyakkan mereka hanya memakai baju kurung dan kebaya. Pada waktu itu, seluar bagaikan pakaian khas untuk kaum lelaki sahaja. Orang akan memandang jelik jika ada anak dara yang mengenakan seluar ke majlis-majlis seumpama ini.

Kain dalam pula seperti suatu kemestian kepada perempuan apabila mereka berpakaian. Mereka tidak berani atau berasa amat janggal  jika berpakain tanpa besertakan kain dalam. Oleh itu tidak hairanlah emak aku yang sudahpun berusia lebih 80 tahun ini masih menjadikan kain dalam sebagai suatu kemestian apabila dia berpakaian. Mungkin dia dah terbiasa dengan cara ini.

Mungkin kain-kain di zaman dahulu terlalu jarang hingga menyebabkan mereka bersikap begitu. Malulah kalau tak pakai kain dalam, nanti nampaklah celahan kangkang lebih-lebih lagi apabila disinari cahaya terang. Adakah itu yang menyebabkan mereka ini memilih kain dalam atau ada sebab-sebab yang lain?

Sekarang ni aku tengok sudah ramai perempuan terutamanya golongan remaja yang memilih seluar untuk ke majlis perkahwinan. Pada aku ini tidak menjadi suatu kesalahan. Di zaman yang serba pantas ini, seluar mungkin lebih sesuai dikenakan kerana lebih selesa untuk mereka melangkah atau bergerak.

Bagaimanapun yang tak masuk akalnya kenapa kebanyakkan mereka ini memilih seluar yang terlalu ketat hingga begitu menampakkan bentuk tubuh masing-masing.  Aku rasalah, macam aku tengok perempuan berbogel berjalan di depanku. Semuanya begitu jelas, hanya dibezakan oleh warna seluar dan garis-garis jahitan sahaja. Mengapakah ramai perempuan sekarang ni tak malu sangat! Hancurlah umat Islam kalau macam ni.

Bagi yang memakai baju kurung pula, mengapalah ramai juga yang tak pakai kain dalam. Kain kurung mereka tu jarang-jarang. Aku pula duduk dalam rumah mengadap ke pintu. Bila mereka masuk je, nampaklah celahan kangkang mereka seperti melihat orang berbogel juga. Ada pula yang berdiri lama-lama kat depan pintu tu. Puaslah aku mengawal mata tak nak melihat tayangan percuma di depan mata ni. Dahlah fesyen bajunya singkat-singkat belaka. Mana perginya sifat malu yang sepatutnya lebih menebal pada kaum perempuan.

Takkan mereka tak tau yang mereka ni sedang berbuat dosa secara terang. Sekolah dah berapa tahun takkan ustaz atau ustazah tak ajar. Adakah mak ayah mereka tidak mendidik mereka hingga mereka tidak reti mengenakan pakaian yang lebih bersopan serta diredhai Allah. Semasa di kawasan sekolah elok sangat tetapi bila diluar sekolah, MasyaAllah!

Orang dulu-dulu menjaga benar anak-anak dara mereka daripada sudut pakaian. Kalau tak kena berpakaian alamat kena libaslah atau sekurang-kurangnya kena cubit.

Aku rasa orang lelaki takdalah pakai seluar ketat-ketat sangat macam perempuan ni. Lelaki yang pakai seluar pendek tu ada jugalah aku nampak. Tengok kepada seluar pendek yang dipakai tu gayanya memang fesyen terkini ni. Tak usahlah nak berfesyen sangat sampai tak ingat ke dosa pahala. Bukan anti fesyen tetapi kalau nak berfesyenpun biarlah sesuai dengan kita yang beragama Islam ni.

Wahai saudara-saudari seagamaku. Aku ni bukannya baik sangat tetapi aku risau juga melihat perkembangan dari sudut berpakaian yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini. Kalau kita dah pakai tak molek macam tu, macam mana kita nak mendidik anak-anak kita berpakain molek nanti.

Kita seorang, anak kita ramai. Anak kita mengikut cara kita. Kalau macam tu rasanya makin lama, makin ramailah orang yang berpakain tak molek macam itu nanti. Oleh kerana itu, semakin terjuruslah umat Islam arah kesesatan khususnya umat di Malaysia yang kita ke cintai ini.

Nak ke kita jadi penyumbang kesesatan di dunia ini. Takut nanti kita tak putus-putus dapat dosa kering walaupun dah mati hasil daripada sumbangan kita ke arah kesesatan itu. Macam orang suruh orang lain buat baik jugalah. Pahala usahanya itu akan berterusan walaupun dia dah mati selagi orang yang mengamalkan suruhannya itu melakukannya. Bahkan akan mendapat pahala yang berlipat kali ganda jika orang itu pula dapat mnyebarkan amalan kebaikan itu kepada orang lain.

Letih dah menaip malam ni. Maaflah kalau ada yang terasa. Akhirnya marilah kita jadikan matlamat hidup kita untuk mencari keredhaan Allah. InsyaAllah!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mohlah ikut aku!

Catatan Popular

Mohlah jengok!

 • Sekiranya anda mempunyai atau memakai beg tangan ini anda seumpama membawa sebuah banglo mewah itu lebih kurang harga sebagai bandingan bagi sebuah beg ta...
 • Gambar - Gambar masa g Jogja tempoh hari, ini saje sempat upload..... Airport Jogja Candi Prambanan Tebing Breksi Candi Ijo Mount Merapi Tour ( Hiking ...
 • selamat mengundi pada 9 mei 2018
 • Selamat Hari pekerja kepada rakyat Malaysia. Apa khabar kengkawan blogger semua. Harap semuanya sihat2 belaka. Sejujurnya mamy rindu nak update blog cuma...
 • *Daftar Salasilah Kerabat Tunku Abdullah Lebar ibn Tunku Muhammad Saad, kubur di Kg. Bakau Tua, Kuala Muda, Penaga, Seberang Perai Utara. * *Salasilah ...
 • APO DAH JADI BLOGSPOT NI MARIN KOBA NAK TUTUP TGK2 ADO LAIE SERUPO IDUP SOGAN MATI TAK MAU TAPI LOBIH TORUK DARI PARTI SUCI TERKONTUT PUN TIDAK..SENDAWO P...
 • Pohpalehh.... Melantung baunye. Dah bubuh bagei gaye dak Awang. Tak amboh ilang jugek. Sabun cak kapok te dah pipih sentei dak Awang ghate ke seme badan ny...
 • Akademi Silat merupakan sebuah program realiti yang julung kali diterbitkan oleh TV AlHijrah pada tahun 2016 untuk menarik minat generasi muda mempelajari ...
 • Makmur Guesthouse turut menyediakan bilik-bilik untuk disewa. Bilik-bilik ini terletak di kawasan rumah pemilik. Lokasi Makmur Rooms adalah di Kampung Ba...
 • Harga Terbaru Tiket Tambang Bas 1 April 2015 Semua barang naik, harap gaji pun akan naik jugak ah...hahaha..doa banyak - banyak k...
 • Assalamualaikum Salam Dari Raja Beloot Saje nak bagitau yang aku... MASIH HIDUP LAGI Hahahahahahahahahahaha
 • Assalamualaikum.. Saya rasa terpanggil untuk berkongsi sesuatu di sini tentang suami saya seorang penghidap "migrain" ...Saya tak pasti ,sejak bila dia mul...
 • Baru-baru ni ramai orang terutamanye yg duduk di Dekroh Bere tersedok kuih bila buletin utama memaparkan berita mengenai pencerobohan kawasan hutan seluas ...
 • 27 - 31 Dis 2012 - percutian musim sejuk. Apa taknya - kesejukan teramat sangat bawah 10 degre C.Sebelum berangkat, saya telah dimaklumkan untuk bersiap se...
 • *6 Disember 2012* *setelah selesai makan tengahari kami sekeluarga menunggu speed boat untuk kembali ke Sibu dan seterusnya kembali ke Semenanjung* * Ting...
 • ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُ...
 • Assalamu alaikum. Selamat Hari Raya maaf zahir batin kepada semua kengkawan blogger. InshaAllah panjang umur saya akan kesini lagi. Take care. Pegi open h...
 • *KEBUN HAYAT* *menanam budi* *sekebun hayat* *tumbuh harapnya* *mekar kasih.* *menyiram kasih* *sekebun hayat* *mekar budinya* *seluas sayang.* *menuai ci...
 • بسم الله الرحمن الرحيم Al ikhlas Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; be...
 • Air hujan yang bersih dan segar akan mengalir ke sungai-sungai yang jauhnya berbatu-batu sebelum ia berkumpul dalam empangan di mana ia akan dirawat dan...
 • Pemandangan depan rumah Mertua AbgAji di kampung. Takda rezeki balik kali ini semua buah-buahan belum masak lagi. Perdu buluh(baka rebung madu) yang bar...
 • Untuk panduan yang pertama malam ni saya nak beri panduan berkenaan bagaimana ingin setting shoutmix agar masa yang tertera sama dengan jam yang ada di Mal...
 • Jumaat yang lepas, CP berpeluang menonton Teater Natrah Musim Kedua di Istana Budaya.. Sedikit sinopsis teater tersebut seperti di bawah: *Teater Natrah...
 • *...orang senang tambah-tambah senang ......(isi tempat kosong)* Kad Kredit 1. Pakai dulu bayar kemudian 2. Lambat Bayar Kena late charge dan kena intere...
 • *Boya* Korang kenal boya? Sejenis pengangkutan air yang digunakan untuk menyeberang sungai. Rupanya seperti sampan bersaiz besar dan diperbuar dari kelul...
 • Letter from India My dear Bala, I am in a well here and hoping you are also in a well there. I'm writing this letter slowly, because I know you cannot r...
 • Sumber: Malaysian Fishing Net Teman pernah kena usik masa kat Sungai Tekam, tempatnya selepas jambatan kedua Tasik Banding akan sampai ke simpang RPS Banun...
 • *Pemilihan besi untuk dibakar, untuk dibuat mata parang, perlu teliti. Antara yang aku sukai ialah papan chain saw. Ia perlu dbelah, dipotong ke bentuk yan...